Gerillaordboken

Publicerat av hassan den

Först och främst för att rensa förvirringen: “Guerrilla” är den spanska och engelska stavningen. På svenska är det “gerilla” och på danska är det “guerilla”.

Guerrilla : Ursprungligen det spanska ordet för en inofficiell armé eller motståndsgrupp. Den aktuella meningen med ordet täcker bara inspirationen från gerillerna: Gör vad du kan, med vad du har, var du är.

Gerillalåg : Att låtsas inte veta att du borde ha bett om ett tillstånd, med vetskap om att du inte hade en snöbolls chans i helvete att få det, och veta att konsekvenserna är acceptabla för dig. Även känd som “Det 11:e budet”.

Gerilla Marknadsföring / Gerilla Reklam : Billig, rolig och kreativ annonsering på överraskande sätt eller platser. Om det är tillräckligt roligt, kommer folk att berätta för sina kompisar om det, offline eller online.

Gerilla StartUp : Att starta ett företag med de medel du har tillgång till här och nu, och de billigaste tjänsterna du kan hitta online, för fakturering, hemsida etc. Den hälsosamma idén att faktiskt testa din produkt, och ha en faktisk kundbas, och få någon faktisk erfarenhet, innan du försöker locka till investeringar.

Gerrilla Shop : Ett annat namn för en popup-butik; en affär på övergiven plats, i en båt, etc.

Gerrilla Party : En mer-eller-mindre spontan fest, på en plats som definitivt inte är etablerad med festligheter i åtanke, som en tvättomat.

Gerillaekonomi : Även känd som peer-2-peer (p2p) ,gerrillaekonomi är transaktioner där människor kan hitta varandra online – ofta med hjälp av en App – för att handla varor och tjänster direkt. Detta kan vara att hyra en privat lägenhet, chaufför service, mikroinvesteringar etc. Gerillaekonomin använder också dagens teknologisk möjlighet att sälja tex. böcker, som skrivs ut på begäran, en i taget, eller säljer musik utan att någonsin göra en fysisk media.

Gerilla Living : Att bygga ett hus, eller skapa en lägenhet, genom att använda återvunna / upcycled material, pallar, loppisfynd etc. Ibland Gerrilla Living syftar till att leva självförsörjande med el, vattenförsörjning, avloppsvattenrening etc.

Gerillaträdgård: Att skapa trädgårdar – för mat, för glädje, eller för att göra ett politiskt uttalande – där trädgårdar inte ursprungligen är avsedda, dvs. hustak, korsningar, båtar, bagageutrymme etc.

Gerillakonst : Inte-destruktivt Street Art. Det kan vara klistermärken eller affischer, eller stickade konstverk på träd eller gatulampor. I sällsynta fall betraktas grafitti som gerrillakonst. I de flesta fall är det inte, eftersom grafitti vanligtvis är destruktivt, men missantropiska konstruktioner, som den nya gränsväggen mellan USA och Mexiko, är definitivt legitima mål. Det är också de israeliska bosättningarna i de palestinska territorierna, och den israeliska gränsväggen.

Gerillamat / Gerrillamål: Att göra en Instagram-godkänd måltid av rester du hittar i kylskåpet, efter en vecka du har ätit billig skräpmat.

Gerilla Zoo : Ställa in ett tillfälligt stängsel runt djur i naturen, och ta ut en entréavgift för att låta människor titta på djuren. Det är vanligtvis inte roligt. Det är roligt om det är ett lock från en kastrull du använder för att täcka en liten myrstack, i trottoaren, och de andra barn måsta betale fem spänn för att titta på de små jävlar.

Gerilla Trooper : En person som kan hjälpa dig att komma igång med en av ovanstående.

Gerilla Comandante : En person som kan hjälpa dig att komma igång med alla ovanstående. Det är jag! 😉

Kategorier: Blogg