Guerillaordbog

Udgivet af hassan

Først og fremmest, for at fjerne forvirringen: “Guerrilla” er den spanske og engelske stavemåde. På svensk er det “gerilla” og på dansk er det “guerilla”.

Guerilla : Oprindeligt det spanske ord for en uofficiel hær eller modstandsgruppe. Den nuværende betydning af ordet dækker kun inspiration fra guerillaer: Gør hvad du kan, med dét du har, dér hvor du er.

Guerilla-lov : Foregive ikke at vide, at du skulle have bedt om tilladelse, da du vidste, at du ikke havde en snebolds chance i helvede for at få det, og at vide, at konsekvenserne er til at leve med. Også kendt som “Det 11. bud”.

Guerilla Marketing / Guerilla Reklame : Billig, sjov og kreativ reklame, på overraskende måder eller steder. Hvis det er tilstrækkeligt sjovt, vil folk fortælle deres venner om det, offline eller online.

Guerilla StartUp : At starte en virksomhed med de midler du har til rådighed her og nu, og de billigste tjenester du kan finde online, til fakturering, hjemmeside osv. Den sunde idé om rent faktisk at teste dit produkt, og få nogle faktisk kunder, og få nogle faktiske erfaringer, før du forsøger at tiltrække investeringer.

Guerillashop : Et andet navn for en pop-up shop; en butik i et forladt lokale, i en båd osv.

Guerillaparty : En mere-eller-mindre spontan fest, på et sted der absolut ikke er etableret med festligheder i tankerne, fx et møntvaskeri.

Guerillaøkonomi : Også kendt som peer-2-peer (p2p) , Guerilla økonomi er handel, hvor folk finder hinanden online – ofte ved hjælp af en app – og udveksler varer eller tjenesteydelser direkte. Dette kunne være at leje en privat lejlighed, chauffør service, mikroinvesteringer osv. Guerilla økonomi udnytter også nutidens teknologiske mulighed for at sælge fx bøger, der udskrives på forespørgsel, en ad gangen, eller sælge musik, uden nogensinde at lave et fysisk medie.

Guerilla Living : At bygge et hus eller indrette en lejlighed ved at bruge genanvendte materialer, paller, loppemarkedsfund osv. Nogle gange sigter Guerilla Living mod at leve selvforsynet med el, vand, spildevandsrensning osv.

Guerillahave : En have – til mad, til pryd, eller for at lave en politisk erklæring – hvor haver ikke oprindeligt er beregnet, dvs. hustage, vejkryds, både, baggagerum osv.

Guerillakunst : Ikke-destruktiv Street Art. Det kan være klistermærker eller plakater, eller strikket kunst på træer eller gadelamper. I sjældne tilfælde betragtes grafitti som guerillakunst. I de fleste tilfælde ikke, da grafitti normalt er destruktivt, men misantropiske konstruktioner, som den nye grænsemur mellem USA og Mexico, er bestemt legitime mål. Ligeså er de israelske bosættelser i de palæstinensiske områder og den israelske grænsemur.

Guerillamad / Guerrillamåltid : At lave et Instagram-egnet måltid, af resterne i køleskabet, efter en uge, hvor du har levet af billig takeaway.

Guerilla Zoo : At opsætte et midlertidigt hegn omkring dyr i det fri, og opkræve et entré for at lade folk se på dyrene. Det er normalt ikke sjovt. Det er sjovt, hvis det er et grydelåg, du bruger til at dække en lille myretue i fortovet, og du opkræver de andre børn en femmer for at se på de små skiderikker.

Guerilla Trooper : En person, der kan hjælpe dig med at komme i gang med en af ovenstående.

Guerilla Comandante : En person, der kan hjælpe dig med at komme i gang med alle ovenstående. Det er mig! 😉