Gerillaekonomi

Gerillaekonomi

Gerillaekonomi är en störning av den traditionella stora företagsekonomin. Det är en showdown med använd-och-kast, och med överflödiga mellanhänder.

Exempel nummer ett: kaffebonde i Colombia producerar kaffe, sälja det till en lokal kaffe samlare, som säljer den till en nationell kaffe samlare, som säljer den till en internationell kaffeuppsamlaren som rostar kaffe, och förpacker den och sälja den till en stor livsmedelskedja i skandinavien.
Alternativt: En kaffebönder i Colombia säljer sitt kaffe direkt till
Strandvejsristeriet i Helsingør, som rostar och packar.
Skillnaden är att kaffebonden i Colombia får en betydligt större del av vinsten och att Strandvejsristeriet vet om kaffets ursprung.

fairtrade #directimport

Exempel nummer två: I stället för att boka hotellrum på ett stort hotell kan du nu via Internet hitta privatpersoner som vill hyra sitt privathem till dig (t.ex. Airbnb) eller ett gästrum (t.ex. Couchsurfing). På samma sätt kan du hitta privatpersoner som erbjuder transport och många andra tjänster.
#peer-to-peer #p2p

Exempel nummer tre: Du kan nu sponsra små startupar och projekt direkt, med mycket små mängder, via internetbaserade investeringstjänster (t.ex. Kickstarter).
#crowdfunding

Exempel nummer fyra: samåkning – det vill säga att fylla en bil med andra pendlare – kan exempelvis administreras via Internet och ske genom möten på så kallade pendlingsplatser eller rastplatser.

Exempel nummer fem: Efter mycket fokus på matavfall har flera onlinetjänster skapat en koppling mellan de som har matrester (t.ex. restauranger och bagerier) och de som gillar att köpa det till ett reducerat pris och snabb användning. Till exempel TooGoodToGo (i Danmark) eller MatSmart (i Sverige).

Förutom dessa exempel är det stort fokus på lokalt producerade livsmedel etc.


Kontakta mig för att få idéer om hur du – privat eller professionell – kan bli en del av den nya ekonomin.